Itsi Bitsi

1962 is the year when an entire generation lives life as though it was their last day. Young activist Eik Skaløe has his entire life turned upside down when he falls head over heels in love with the beautiful peace activist Iben Nagel Rasmussen, and she falls in love with him. But Iben is a child of the times, and freely accepts the order of the day: free love and sex. She renounces personal right of ownership and will not settle for one man when she can have several. In typically romantic fashion, he begins a struggle to win all of her love. As a poet, writer and singer he constantly confesses his love to her. But Eik must accept defeat, and in 1968 he travels without his beloved Itsi Bitsi to Nepal, the Land of Dreams in the East. A journey from which he will never return.

Letterboxd

Add a review

GoWatchIt

See more films

Reviews

  • ★★★★ review by Antonis Gkoumas on Letterboxd

    Η ταινία που ο σκηνοθέτης, Όλε Κρίστιαν Μάντσεν, ήθελε να γυρίσει εδώ και εικοσιπέντε χρόνια, είναι αφιερωμένη στον Έικ Σκάλομε, προ-χίππη, ποιητή, συγγραφέα και φρόντμαν του ροκ συγκροτήματος των Steppeulvene (Steppenwolf – ο «δανέζικος» λύκος της στέππας, μη τους μπερδεύεται με τους συνονόματους, περίπου της ίδιας εποχής, του Born to be Wild και του Magic Carpet Ride), στον δυνατό έρωτα του με την Ίμπεν και την ιστορία που κρύβεται πίσω από το τραγούδι Itsi Bitsi. Εκτός του ιδεολογικού, υπάρχει και το πραγματικό ταξίδι που γυρίζει πάνω από 21 χώρες, συμπεριλαμβανόμενης και της δικής μας.

    To 1962 στο «παγωμένα» βόρειο κατεστημένο της Δανίας η νέα γενιά ασφυκτιά και πνίγεται στον καθωσπρεπισμό της κοινωνίας. Αυτό που αργότερα θα ονομαστεί «ειρηνική επανάσταση», το κίνημα των «παιδιών των λουλουδιών», είναι ένα κύμα που κουβαλά μέσα του ανάγκη να αλλάξει ο κόσμος, ειρήνη και αδελφότητα, σεξουαλική απελευθέρωση, κοινόβια, ναρκωτικά, ιδέες εκφρασμένες μέσα από βιβλία, ταινίες και πολύ, πολύ μουσική. Ο Eik Skaløe και η Iben Nagel Rasmussen είναι δυο μικρές σταγόνες μέσα στον χαμό της εποχής, δυο νέοι που παλεύουν να ζήσουν, θαμπώνονται, ερωτεύονται και κυνηγιούνται, χάνονται και ξαναβρίσκονται, επαναπροσδιορίζονται διαρκώς.

    Ο δανέζικος τίτλος («Steppeulvene»: ο λύκος της στέπας) ίσως περιγράφει καλύτερα την ταινία, που καταφέρνει να κάνει μια από τις καλύτερες αποτυπώσεις της εποχής, του ευρωπαϊκού ρεύματος των χίππηδων, του τρόπου σκέψης, της επανάστασης, του ελεύθερου πνεύματος αλλά και των πολλών λανθασμένων επιλογών. Από την άλλη, ο διεθνής τίτλος, «Itsi Bitsi», είναι το τραγούδι καρπός αυτής της ερωτικής σχέσης κάνοντας την ταινία να μοιάζει η ιστορία του. Ο ελληνικός τίτλος, «Έρωτας Χωρίς Αύριο», πάλι, είναι αρκετά άστοχος, παραπέμποντας περισσότερο σε ερωτικό μελόδραμα.

    O Μάντσεν, ο οποίος είχε κάνει παλιότερα ντοκιμαντέρ για το θέμα, σε μια ώριμη προσέγγιση εντάσσει στα εργαλεία του πολλά διαφορετικά ύφη κινηματογράφισης και τα συνδυάζει όλα με εξαιρετική μαεστρία, θυμίζοντας σε σημεία Γκάι Ρίτσι ή Γουες Άντερσον. Το άλλο επίτευγμα, είναι η αποδόμηση του τραγουδιού στα τμήματα της ταινίας που θα αντιληφθείτε όταν διαβάσετε προς το τέλος της ταινίας τους στίχους.

    Αξέχαστη η στιγμή της κόντρας των δυο «υποψήφιων» εραστών παρτενέρ, κατά τη διάρκεια ταξιδιού με το μίνι βαν, εσωκλύει αρχέτυπα στοιχεία του αντρικού ανταγωνισμού, στη «γιγάντια σκακιέρα», για να κερδίσουν την καρδιά ή το κορμί μιας γυναίκας – τρόπαιο. Δεν θα αναλύσω περεταίρω, διότι δεν θα ήθελα να χαλάσω τη χαρά προτού το ανακαλύψετε κι εσείς βλέποντας την ταινία…

    Εξαιρετική ερμηνεία του κεντρικού πρωταγωνιστή, του νεαρού Χοακιν Φτζέλστραπ, θεατρικού κυρίως ηθοποιού στην πρώτη του και μοναδική ως τώρα εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη, πλαισιωμένη από αξιοπρεπείς εμφανίσεις των υπολοίπων, της πανέμορφης Μαρί Τουρέλ Σόντεμπεργκ, του Όλα Ράπας, του πιο γνωστού ονόματος της παρέας, με το πέρασμα του από το Skyfall, μαζί με τον Τούρε Λιντχάρτ (Furious 6, Into the Wild, Angels & Demons)στο ρόλο του πατέρα του Έικ και του Κρίστιαν Γκέιντ Μπτζέρουμ που εμφανίστηκε στο πρώτο μέρος του Nymphomaniac του Τρίερ.

    Μιας που μας μιλά για την πολυτάραχη ζωή ενός ροκ μουσικού, πολύ σημαντικό ρόλο στην ταινία παίζει και το soundtrack, με ωραίες επιλογές από τα τραγούδια των Steppeulvene και φυσικά της μεγάλης τους επιτυχίας, δηλαδή του «Itsi Bitsi», που είναι και ο διεθνής τίτλος της ταινίας και περιγράφει αρκετά τη πολυτάραχη σχέση του ζευγαριού και όσων θα δούμε στην ταινία (προσοχή, μη μπερδευτείτε με το παλιότερο rock’n’roll του Brian Hyland: Itsi Bitsi, tini wini… yellow polka dot bikini). Γενικότερα, όμως ο Μάντσεν έκανε καλές μουσικές επιλογές, δίνοντας ωραίο κλίμα εποχής στην ταινία του.

    Στην ομιλία του στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, μετά το τέλος της προβολής της ταινίας, ο σκηνοθέτης ανέφερε ότι αναγκάστηκε να επιλέξει τέσσερις χώρες για όλα τα γυρίσματα κι έτσι οι σκηνές της Αθήνας ουσιαστικά κινηματογραφήθηκαν στην Κροατία. «Κάναμε γυρίσματα σε Δανία, Σουηδία, Κροατία και Αργεντινή. Ο λόγος που επέλεξα την Κροατία έναντι της Ελλάδας ήταν καθαρά οικονομικός, λόγω των φορολογικών απαλλαγών (20%) και του μειωμένου κόστους. Εάν επέλεγα την Ελλάδα θα έπρεπε να μειώσω τα γυρίσματα κατά τουλάχιστον μια εβδομάδα».

  • See all reviews

Tweets